Mitä on breikki?

Breikkaaminen (kutsutaan myös nimillä ”breaking”, ”b-boying” ja ”b-girling”, ”breakdance”) on hip hop -kulttuurin akrobaattinen, tanssillinen ja liikkeeseen perustuva muoto. Se on katutanssia, jolle on ominaista painoarvon asettaminen tanssijan omalle tyylille ja tulkinnalle. 

Breikkaaminen syntyi 1970-luvulla New Yorkissa, jossa se sai vaikutteita monista tanssityyleistä ja ensimmäisistä DJ-artisteista. Ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsi eriarvoisuus yhteiskuntaluokkien välillä ja nuorten jengien väliset konfliktit olivat yleisiä. Breikin ja hiphopin syntytarina on osuvasti kiteytetty sloganiin: “Something out of nothing”.

Suomeen breikkaaminen rantautui 1980-luvun alkupuolella. Nykyään breikkaamista harrastetaan eri puolilla Suomea monien breikkareiden ja toimijoiden ansiosta. Tanssikoulut useissa kaupungeissa tarjoavat breikkitunteja harrastajille. Lisäksi joidenkin kaupunkien ja kuntien nuorisotoimi tarjoaa mahdollisuuksia tutustua tanssiin ja harjoitella.

Vuosikymmenten aikana breikki on kehittynyt globaaliksi ilmiöksi, joka yhdistää kulttuureita, ihmisiä ja osaamista ympäri maailmaa. Yhteisöllisenä, kansainvälisenä, tasa-arvoisena ja syrjintää vastustavana kulttuurina breikkaaminen ja hip hop luovat harrastajilleen turvallisen ympäristön liikkua, kokea uutta sekä ilmaista itseään. Vuonna 2019 breikkaaminen on ehdolla Pariisin olympialaisiin 2024 samoin kuin surffaus, skeittaus ja kiipeily.

Tutustu breikkaamiseen

  • Dokumentti ”The Freshest Kids” (ohj. Israel, 2002) – katsottavissa alla
  • Dokumentti: “Suomibreikkiä 1983-2013” (ohjaus Hiski Hämäläinen, 2013 – katso trailer alempana)
  • Kirja: “Breikkaus on mun elämäntapa” (Nina Tuittu, Anne Isomursu, 2005) – saatavilla mm. Helsingin kirjastoissa ja Keski-Suomen kirjastoissa (kannattaa siis tarkistaa kotipaikkakunnan kirjasto!)

The Freshest Kids

Suomibreikkiä 1983-2013 (trailer)